SINT-JORISSTRAAT "OP DE HEUVEL"

 

Boven op de heuvel kijken we op de oude kapelstraat nu begin van de lange Sint-Jorisstraat richting O.L.VRrouw van Troostkapel (foto hieronder)

 

Verder treffen we hier het "Gebrand hof" of "Meugens Pachthof" voorheen Pachthof van Vlierbeek, want deze hoeve was eigendom van de abdij van Vlierbeek met 60 bunders land, deze hoeve werd in 1493 verhuurd en wat later verkocht. Het is een gesloten hoeve, tevens het geboortehuis van de laatste abt van de abdij vanVlierbeek Arnold Meugens. Deze hoeve is privé bezit.

 

Nog op de heuvel treffen we deze vroegere "hoeve in de Sint Jorisstraat n°13 " (foto hieronder). Deze is van het lang geveltype, 18 eeuw. voornamelijk kalkzandsteen , één verdiep hoog, fraai rond boogdeurtje, was ook vroeger een gecementeerde gevel. Deze woning mogen wij nu na restauratie als bijkomende bezienswaardigheid van Oorbeek beschouwen. (Let op: Op deze foto is de straatverlichting en bedrading gewist om aan te tonen welk een negatieve invloed deze hebben op een dorpsuitzicht).

 

 

Vanop de heuvel een blik op de Sint-Joriskerk. Hier merk je de electriciteitsdraden als storend onderdeel van de foto.

 

Halverwege de heuvel en de Sint-Joriskerk treffen we tussen de huisnummers 25 en 29 de toegang tot de Sint-Jorisbron. De kleine bron, Sint Jorisbron gewijd door pastoor Josephus Van Herck in 1790 behoorde ook vroeger toe aan het oude kasteel. Momenteel is de bron sterk in verval en zoekt men naar een oplossing voor renovatie.

 

Het originele gepolychromeerd beeldje werd overgebracht naar het" Museum het Toreke" om verder verval te voorkomen