ENGELBEEKSTRAAT - BEGIJNENSTRAAT

 

Aan de splitsing van de Begijnenstraat met de Engelbeekstraat vinden we het klein kapelletje. Bij de jaarlijkse Sint-Jorisprocessie wordt hier voor het eerst de zegen gegeven, een tweede maal gebeurt dit aan de O.L.Vrouw van Troostkapel.

 

Wat verder liggen de terreinen van VOORWAARTS OORBEEK anno 2005 gefusioneerd en kreeg de naam KVV OORBEEK-KUMTICH.

 

Dit is het onderste gedeelte van de Begijnenstraat. Wat verder dan de terreinen van VWO treffen we links een hoeve, het oude gedeelte en de woningen ernaast waren gebouwen met een strodak, tot in de jaren 1920. Al deze oude gebouwen waren vroeger eigendom van de Heren van Oorbeek, waarvan sommige diende als paardestal.

Deze groep van woningen richting kasteel noemt men in de volksmond de "Kongo", maar deze benaming is nog maar recent in de geschiedenis opgedoken.

 

Het huis op de hoek bij de ingang van de voetbaltereinen was de eerste halteplaats van de vroegere trambaan die hier rechts door het veld richting Oorbeeksesteenweg liep om deze te volgen tot in het gehucht Mulk-Tienen.

 

De Begijnenstraat kent haar einde aan de achteringang van het kasteel van Oorbeek (privaat domein), waar deze doorloopt als fiets- wandelpad "kasteelveld" genoemd.

 

Hier nog een oude foto van de trambedding in Mulk (Tienen)

Naast deze woning, nu gerestaureerd en dienstdoende als beenhouwerij (ook in het verleden) draaide de tram richting station van Tienen.

Deze tramroute werd afgeschaft in 1966. Maar hierover komen we nog even terug bij het bezoek aan de Hoxemstraat.

 

Gaan we in richting "heuvel" in de volksmond zo genoemd waarschijnlijk omdat het hoogste bewoond gedeelte van Oorbeek is, dan vinden we na een kleine 100m aan de linkerzijde het vroegere dorpschooltje en tegen de straatkant het oud gemeentehuis, beiden in privé bezit.

 

Daartegenover stond tot eind de jaren tachtig  nog een grote hoeve, maar ook deze getuige van het vroegere Oorbeek is eveneens voorgoed verdwenen. In 1899 kreeg de gemeente Oorbeek van de regering de toelating om deze school te bouwen, wat gebeurde in 1905. Ook deed het dienst als gemeentehuis en schoolhuis. Bij strenge winters was deze weide tegenover de speelplaats de ontmoetingsplaats voor de jeugd van Oorbeek om met de ijsstoel of gewoon te glijden van de ijspret te genieten op de toegevroren poelen die onstonden langs de Dingelbeek die hierachter parallel met de Begijnenstraat loopt. U herinnert zich nog bij het begin van Oorbeek in beeld de uitdrukking, "Oorbeek op de Dingelbeek".

 

Wat verder links richting "heuvel" het parochiecentrum opgericht in 1967 en ingewijd in 1968, dankzij de inzet van verschillende dorpelingen en onder supervisie van toenmalige pastoor Oberge.

 

Schuin tegenover de Wilgenstraat vinden we de restanten van één van de oude openbare dorpspompen die de inwoners voorzag van het nodige drinkwater. Op de pompsteen zien wij de naam van Paul Vranckx die ten tijde van het plaatsen van de pomp hier burgemeester was, hij stierf einde van 19 eeuw, rond 1880. Paul Vranckx was de grootvader van René Vranckx burgemeester van Oorbeek tot bij de fusie in 1970.

Hieronder links de oorspronkelijke pomp, rechts de restant.