DIEVEDELLE - GALGENBERG -WAVERSESTEENWEG

Voordat de E40 hier werd aangelegd trok tot eind de jaren 1960 hier de jaarlijkse processie omgeven met paarden door de velden. Deze traditie is nu wat in ere hersteld zodat men gebruik maakt van de Dievedelle velden (foto hieronder). De velden aan de overzijde richting Hoksem genoemd Galgenberg of Galgenveld, zou de naam gekregen hebben door een familie twist tussen twee broers van de Heren van Oorbeek, waarvan de jongste door het te laat komen van zijn oudere broer, de ereplaats die hem was voorbehouden in de eredienst had ingenomen Hij werd daarom later veroordeeld tot de doodstraf door ophanging, van daar de naam Galgenberg of Galgenveld.

Op deze plaats waar nu de H.S.T. en de E 40 ons landschap in twee snijd, waren links en rechts van de steenweg Tienen-Meldert van aan de kapel van O.L.Vrouw van Troost tot aan de top van de Galgenberg wijngaarden gelegen. Tijden de winterperiode kon het klimaat hier hardnekkig toeslaan, maar eens de lente en zomer in aantocht was deze vruchtbare grond gevormd door Gete en Mene geschikt om gerst, tarwe, bieten, mas. Tot in de jaren zestig toen bijna in ieder gezin in meer of mindere mate aan landbouw gedaan werd, kon men de inwoners dagelijks op de velden aantreffen. Begin de jaren 1970 verdween de bewerking van de gronden met de paarden, en werd overgeschakeld op mechanisatie. Langzamerhand verdween het aantal kleine landbouwers en momenteel zijn er nog zo'n drietal overgebleven. Uiteraard is hierdoor de oppervlakte dat zij bewerken groter geworden. Ook behoorden al deze gronden die je hier opmerkt bij de gemeente Oorbeek. Het verloor dan ook een groot deel aan oppervlakte sinds de fusionering en de E40 de grens tussen Tienen en Hoegaarden werd.

Foto hieronder: beeld op de HST brug met daarachter de E40 overbrugging.

Foto hieronder: Rechts Galgebergvelden - Links vd Waversesteenweg Dievedelle

Foto hieronder: Pas aangelegde HST lijn met de grote riool die het water van de Galgebergvelden opvangt en door de dorpskern stuurt via de overwelfde "vloedgracht" of Dingelbeek.

Foto hieronder: Inzoom op deze rioolkoker, ook aan de Dievendaalweg treffen we zo'n grote rioolkoker aan die het water langs de afwatering van de Oorbeeksesteenweg naar de Gete in Tienen stuurt.